מהי אורתודונטיה?
אורתודונטיה (אורתו=ישר, דונטיה=שיניים) היא תחום מומחיות ברפואת שיניים, המתמחה באבחון, מניעה וטפול בבעיות הקשורות למיקום השיניים, מבנה הלסתות ומבנה הפנים בכלל, וידועה בשם הרשמי: אורתודונטיה ואורתופדיה של הפנים, הלסתות והשיניים.
כאשר את/ה לוקה בליקוי סגר, השיניים, השפתיים ו/או הלסתות שלך אינן נסגרות כראוי. כתוצאה מכך, יתכן כי השיניים שלך תהיינה עקומות, המנשך יהיה לקוי והלסתות תיראינה בלתי מאוזנות.
על מנת לתקן ליקויי סגר, משתמשים האורתודונטים בסמכים מתכתיים, פלסטיים או חרסינה המודבקים על השיניים, בפלטות נשלפות עם או בלי חלקי מתכת, בעזרים שונים המודבקים על גבי השיניים או מורכבים מחוץ לפה ולעיתים גם נעזרים באביזרים אורתופדים ו/או ניתוחיים על מנת להשפיע על מיקום וגדילת הלסתות.
טפול אורתודונטי עשוי להביא לשינוי בריאותי ואסתטי, ולחיוך בריא ומושך, המשפר את ההופעה והבטחון העצמי שלנו.
 
מיהו אורתודונט?
אורתודונט, או מומחה ליישור שיניים ולסתות, עבר הכשרה לבצע אבחנה, מניעה וטיפול בליקויים בעמדת השיניים ובגדילת הלסתות. לימודי האורתודונטיה, בארץ ובעולם, נמשכים בין שלוש לארבע שנים, מעבר ללימודי רפואת השיניים.  תנאי הקבלה להתמחות זו הינם מדוקדקים ומחמירים במיוחד. ההתמחות כוללת כ-2000 שעות הוראה עיוניות וכ-3000 שעות קליניות, התוכנית כוללת לימודים מתקדמים בתחומי המדע הביו- רפואי, מדעי התנהגות ומדעי יסוד. המתמחה באורתודונטיה רוכש מיומנות מורכבת הנדרשת לטיפול ומעקב אחר תנועת השיניים ולבקרת התפתחות הפנים. במהלך הלימודים הקליניים  מטפלים המתמחים במגוון רחב של מטופלים תחת השגחה של מומחים. כל זאת עוד לפני מבחני המומחיות התובעניים.
אך ורק רופאי שיניים אשר עמדו בהצלחה בבחינות המומחיות של משרד הבריאות וקיבלו תעודת מומחה באורתודונטיה רשאים על פי החוק להציג את עצמם כאורתודונטים.
רשימת המומחים לאורתודונטיה מתפרסמת באתר משרד הבריאות ובאתר האגודה האורתודונטית בישראל.
 
 
מהן הסיבות לבעיות אורתודונטיות?
מרבית הבעיות האורתודונטיות הן תורשתיות. דוגמאות לבעיות גנטיות מסוג זה הן: צפיפות שיניים, רווחים בין השיניים, שיניים בולטות, עודף או חוסר שיניים ובעיות בגדילת הלסתות.
 
ליקויי סגר נוספים הם נרכשים. במלים אחרות, הם מתפתחים עם הזמן. סיבות אפשריות לליקויים הנרכשים הן מציצת אגודל או אצבע, דחיפת לשון,  נשימה דרך הפה, מחלות שיניים, ליקויי בליעה, היגיינת פה לקויה, נשירה מוקדמת או מאוחרת של שיני חלב, איבוד שיניים קבועות, תאונות, תזונה לקויה, או בעיות רפואיות מסוימות.
לעיתים, ליקוי סגר גנטי מחמיר בעקבות בעיה נרכשת. אף על פי כן, ללא תלות באופי הבעיה, מרבית הבעיות ניתנות לטיפול הולם על ידי אורתודונט מומחה.
 
חשיבותה של אבחנה
אף אם מתגלה בעיה כלשהי, יתכן כי האורתודונט לא ימליץ על טיפול מיידי. יתכן כי הרופא של ילדכם ינקוט בגישת "נמתין ונראה", תוך מעקב תקופתי אחר צמיחת השיניים הקבועות וגדילת הלסתות והפנים. עבור כל אדם הנזקק לטיפול, קיים מועד אידיאלי לתחילת הטיפול המבטיח את השגת התוצאות הטובות ביותר. האורתודונט בשיתוף עם פדודונט – מומחה לרפואת שיניים לילדים, יוכלו להמליץ להורה מתי המועד המומלץ לתחילת הטיפול האורתודונטי.
 
טפול מוקדם – כשנגיע לגשר נעבור אותו
לעיתים, עשוי האורתודונט לגלות בעיה המחייבת טיפול מוקדם. טיפול מוקדם עשוי למנוע את התפתחותן של בעיות חמורות יותר בעתיד, ולקצר ולפשט את יישור השיניים בשלב מאוחר יותר. באופן כללי, טיפול מוקדם מתבצע עם מכשירים אורתודונטיים אשר מכוונים את גדילת העצמות הצעירות ויוצרים סביבה טובה יותר עבור השיניים הצומחות. במקרים מסוימים, יצליח האורתודונט להשיג תוצאות שאינן ניתנות להשגה לאחר שלב גדילת הפנים והלסתות.
 
מדוע חייבים כל הילדים להיבדק ע"י אורתודונט לא יאוחר מגיל 7?
בגיל 7 לרוב הילדים הילדים ישנה מערכת שיניים הכוללת כבר שיניים קבועות (בוגרות) שבקעו בעקבות נשירה של שיניים נשירות (חלביות) ושיניים נשירות (חלביות) שעדיין לא התחלפו. בשלב זה, יכולים האורתודונטים לזהות בעיות קלות בצמיחת הלסתות והשיניים, כאשר שיני החלב עדיין נמצאות בפה. חשיבות הדבר היא בכך שבעיות אורתודונטיות מסוימות הן קלות יותר לפתרון לאחר גילוי מוקדם.
בעוד שהשיניים של ילדכם עשויות להיראות ישרות, יתכן כי קיימת בעיה אשר יכולה להתגלות אך ורק ע"י אורתודונט. ללא ספק, הבדיקה עשויה לגלות, לשמחתכם, כי יחסי הסגר של ילדכם הם תקינים.
 
מה יקרה אם ילדי הוא מבוגר יותר?
גם אם ילדך מבוגר מגיל 7, חשוב ביותר כי ייבדק ע"י אורתודונט בהקדם האפשרי. עובדה היא כי רוב הטיפולים האורתודונטיים הפעילים מתחילים בטווח הגילאים מ- 9 עד 14. כמובן, כל מקרה נבחן ומטופל באופן ספציפי. אך ככלל, מאחר שהילדים עדיין גדלים, זהו טווח הגילים האופטימלי להשגת התוצאות הטובות ביותר במהלך טיפול אורתודונטי.
 
לעולם לא מאוחר מדי להתחיל, גם המבוגרים הולכים עם "גשר".
בשנים האחרונות הטפול במבוגרים הפך להיות להיט בארץ ובעולם. היום ללכת עם "גשר" על השיניים במבוגרים הפך למקובל ושכיח בארצות רבות, ומבוגרים רבים מנצלים את ההזדמנות לשפר את המצב הבריאותי והאסתטי של שיניהם.
ישנן היום טכניקות חדשות המאפשרות הופעה אסתטית ביותר במהלך הטפול האורתודונטי. אורתודונטיה בלתי נראית, או סמכים לינגואלים, היא שיטה שבה הסמכים האורתודונטים מודבקים מהצד הפנימי של השיניים ואינם נראים כלל, והיא מתאימה לטיפול בכל הבעיות האורתודונטיות. שיטת הקשתיות השקופות שהמתרפא מרכיב על שיניו גם היא אסתטית ביותר וניתן להשתמש בה למרבית הטפולים האורתודונטים של המתרפא המבוגר.
 
הטיפול במבוגרים הינו לרוב מורכב יותר כיוון שהוא מצריך עבודת צוות של רופא השיניים הכללי, האורתודונט ופריודונט (רופא שיניים מומחה למחלות החניכיים). טיפול אורתודונטי עשוי להצליח כמעט בכל גיל, כי שיניים, עצמות וחניכיים בריאות מגיבות היטב לטיפול האורתודונטי.. לעולם לא מאוחר מדי לפתח חיוך בריא ויפה.
 
מדוע הטיפול הוא כה חשוב?
שיניים עקומות או צפופות הן קשות לניקוי ותחזוקה נאותה. בעיות מסוג זה עלולות להוביל לעששת, מחלות חניכיים ונשירת שיניים. כמו כן, יחסי סגר לקויים עלולים לגרום לשחיקה מוגברת של מעטפת השיניים, קשיי לעיסה ו/או דיבור, לחץ מוגבר על העצם התומכת ורקמת החניכיים, ובעיות במפרקי הלסת.
 
בנוסף לכך, קיים ההיבט הרגשי של חיוך לא אסתטי. חוסר הביטחון במראה שלך גורם לירידה בהערכה העצמית. ילדים ומבוגרים הסובלים מליקויי סגר שלא טופלו עלולים לחיות את חייהם ללא חיוך, תוך הסתרת השיניים באמצעות כיווץ שפתיים נצחי או יד המגנה על הפה.
 
לבסוף, ללא טיפול, מרבית הבעיות מחריפות. טיפול אורתודונטי לתיקון בעיה מסוימת עשוי להיות זול יותר מטיפול שיניים לצורך תיקון בעיות שיניים חמורות יותר העלולות להתפתח בעתיד.
 
 במה כרוך הטיפול?
האורתודונט מספק מכשירים המותאמים אישית למטופל, כגון גשר, רטיינר (מכשיר מקבע) או מכשירי תיקון אחרים, בהתאם לבעיה המטופלת. המכשיר האורתודונטי, מלבד היותו עדין ומורכב, משמש גם כמאגר של חיידקים ושל שאריות מזון העלולים לגרום לעששת, לנזק לזגוגית השן (כתמים לבנים) ולדלקת חניכיים. בזמן הטפול המטופל צריך להתרגל לרמת ניקיון שאולי לא היה מורגל אליה לפני תחילת הטפול, כמו צחצוח שיניים במברשות שונות, שימוש בשטיפות פה מיוחדות ותכשירים שונים עתירי פלואור. פלואור הוא מרכיב חשוב ביותר בשטיפות פה מוצלחות כיוון שהוא יעיל בחיזוק זגוגית השן ובמניעת היצמדות חיידקים אליה, מה שתורם מאד במניעת העששת. בנוסף על המטופל לבקר בתכיפות רבה יותר אצל רופא השיניים והשיננית.
 
מהו משך הטיפול?
כל מקרה שונה  ממשנהו. באופן כללי, השימוש בגשר נמשך מספר שנים, לעיתים הטיפול יכול להתארך מעבר לצפוי. משך הטיפול נקבע בהתאם לחומרת הבעיה ובשיתוף הפעולה של המטופל והקפדה  על הוראות האורתודונט.
 
הטפול הצליח? תלוי בך!
טיפול אורתודונטי מבוסס על מעורבותו של המטופל. הצלחתו של טיפול אורתודונטי תלויה בעיקר בשיתוף הפעולה של המטופל… המטופל חייב לשמור על המכשירים, לפעול בדיוק לפי הוראות האורתודונט לגבי שימוש במכשירים האורתודונטיים, ולהקפיד על היגיינת פה נאותה. במהלך יישור השיניים ישנם מאכלים רבים העשויים לשבור את המכשיר האורתודונטי או לגרום לעיוותו. כל גרימת נזק למכשיר עשויה לגרום לעיכוב בטיפול ולהוצאה כספית נוספת.
 
 
מטופלים המקפידים על היגיינת הפה (צחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטלי), נמנעים ממזון קשה ודביק, מקפידים על שימוש ברסן בהתאם להוראות, מגיעים לפגישות במועדים המתוכננים, מסיימים בדרך כלל את הטיפול בזמן ובהצלחה. כמו בכל טפול רפואי אחר, גם כאן אי אפשר להבטיח מראש 100% הצלחה, אפילו אם הטפול התנהל כשורה, אולם מקרים אלו הינם יחסית נדירים.
 
 
האם תמיד יהיו לי שיניים ישרות?
לשיניים יש נטיה לחזור לעמדה הקודמת שלהן ולכן יש צורך בשמירה על תוצאות הטפול לאחר סיומו. לאחר הסרת הגשר, מרבית המטופלים מקבלים רטיינר (מקבע) מודבק או נייד על מנת לשמור את השיניים במקומן הנכון. משך השימוש ברטיינר ייקבע ע"י האורתודונט. מרבית המטופלים נמצאים במעקב של האורתודונט במהלך שלב הרטנציה (הקיבוע), זאת על מנת להבטיח את שימור תוצאות הטיפול האורתודונטי. כשאתה לא שומר על התוצאה, המצב הקודם חוזר!

ליצירת קשר עם המרפאה

תפריט נגישות